Den absoluta referenspunkten

En förlossningsbild är inte sällan en dokumentation av en heroiskt kämpande kvinna som efter målgången i ett maraton fått en blåblek och skrikande bläckfisk att hålla i famnen. Det är resultatet av 9 månaders förväntan och startskottet på en livslång relation. Framför allt är det den absoluta referenspunkten till ditt barns åldrande. Det är din egen tändsticksask med vars hjälp du kan bedöma hur stor hen är.

Förlossningsbilderna är de mest kära bilderna på mina två barn (2 respektive 5 år). När jag om kvällen läst sagan och hållit om dem tills de somnat, brukar jag scanna dem med blicken och tänka på hur stora de blivit i relation till de där dagarna på Karolinska sjukhuset. Genom att titta på bilder blir det så påtagligt att tid förflyter. Det ger respekt och påminner om att utnyttja tiden ihop.

Den här tändsticksasken föreställer Ivar. Han föddes den 30 november 2015; mitt livs mest känslointensiva dag. Vattnet gick kring midnatt. Jag sprang ut i regnet och hämtade bilen. Sen åkte vi genom ett sovande Solna, förbi neonskyltar och rödljus. Jag kände mig fokuserad och uppjagad. Hög puls. Väl på plats fick vi vänta in att Ivar skulle lägga sig till rätta. Timmarna gick. Fem i nio kom han ut och förändrade allt.

Publicerat den
Kategoriserat som Om bilden