Hemliga vägar

December 2012. Jag var en av knattarna i DuckTales, omsluten av äventyr. Jag hade gått runt utsiktsplatsen som besökare till Machu Picchu oftast stannar vid; ni vet, platsen varifrån man får den kända panoramavyn över den peruanska kulturskatten. Men fortsatte man en bit till, runt höjden, väntade en riktig pärla – en alternativ ingång för inkaarmén om staden behövde försvaras! En del av leden var utknackad i berget medan en annan var uppbyggd med stenar. På ett ställe hade stenar medvetet utelämnats för att skapa ett gap som överbryggades med långa träplankor. Dessa kunde soldaterna kasta ner i avgrunden för att göra förbipassering omöjlig. Med darriga ankfötter gick jag så nära jag kunde för att ta en bild.

Tänk att tilldelas bygguppdraget att göra den där bron. Tror knappast Skanska eller NCC skulle ta på sig uppdraget idag. Innan alla försäkringsbrev och arbetsmiljöaspekter processats hade staden hunnit gå under för länge sedan.

För att inte prata om ansvaret på tjänstemannen som skulle besiktiga de där träplankorna. Ungefär som kvalitetsmärkningen i hissar multiplicerat med 100. Det regnar ju ofta där borta och impregneringsmedel var säkert inte uppfunnet ännu. Det vore förståeligt om soldaterna som var i färd att lägga hela sin tyngd på plankorna vände på klacken och lät staden gå under.

Jag gillar verkligen idén med en hemlig ingång. Faktum är att jag älskar lönndörrar och hemliga fack. Som barn kollade jag på Hajk och följde entusiastiskt Bengt Alsterlinds tips om att gröpa ur en gammal bok för att i innanmätet sen förvara hemliga saker såsom nycklar till lika hemliga låsförsedda lådor (där man visserligen förvarade något helt utan värde). Jag gillar särskilt lönndörrar mellan två våningar. Vill minnas att det finns en sån på Drottningholms slott som leder en person ned till en av sängkammarna. Med det som bakgrund går det kanske att förstå min barnsliga önskan att en gång få en egen brandstång eller en nedkastlucka för smutstvätt. Jag gillade även mathissen i Jönssonligan som Johannes Brost vakade över om ni minns.

Nej, det är nog bara att konstatera att det inte byggs några broar av det här slaget nuförtiden. Urtrist om du frågar mig. Det byggs för övrigt få heliga städer gömda upp bland molnen heller. Det finns inga vita fläckar kvar på kartan att bygga på. Google maps-ögat ser allt.

Martin St-Amant (S23678), CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons
Publicerat den
Kategoriserat som Om bilden