Dopade tanter som svävar

Vad i helv …? Visst är det kittlande när man inte vet vilken fot man ska stå på, vad man ska tro, hur man ska reagera? Detta sinnestillstånd, villrådigheten inför osäkerheten i någots utveckling, kallas för ovisshet.

Viss ovisshet är hemsk som när någon väntar på en läkardiagnos eller ännu värre – när föräldrar lever ett helt liv i ovisshet efter att deras barn har försvunnit men inte återfunnits. 

En betydligt trevligare form av ovisshet kan exempelvis uppstå under de första trevande dejterna när man inte vet om ens känslor är besvarade. Lutade hon just huvudet? Vad betyder egentligen “kom över till mig, jag lagar mat”?

Vardagen är full av små situationer med ovisshet, vissa mer påtagliga och återkommande än andra. För ca 20 år sen lanserade Apple sina headsets och gatorna fylldes av människor som tycktes prata med sig själva. Vad i helv …?

Ett mer samtida exempel är elcyklarna. Efter ett tags frenetiskt trampande i vinddraget bakom en tant börjar man ju fundera på om det verkligen borde gå så lätt för henne. Elcyklisterna har ett särskilt flyt uppför backar, som om de svävade några centimeter över marken. Den där avsaknaden av möda och friktion är avundsvärd. Sen ser man den kraftiga pjäsen längs cykelramen som dopat tanten och vips känner man sig bättre till mods. Man cyklar vidare, obrydd över att ha sackat efter, obrydd över ryggsvetten som rinner mot svanken. 

Publicerat den
Kategoriserat som Skriva