Objektivtest

Jag skaffade mig nyligen ett billigt och lätt objektiv som ska sitta på min 5D mark IV för vardagsfotografering, nämligen ett Canon EF 50/1,8. Här är ett test från vardagen:

AF-motorn hittar snabbt Ivars stridslystna blick och skärpan är god redan på bländare 2,2. Skärpedjupet på den bländaren är relativt kort och suddar försiktigt ut Ottos ilskna och panikslagna ansikte. Bakom det vilt stridande syskonparet syns en lugn bokeh som kontrasterar effektfullt mot elektriciteten i luften, mycket tack vare den 7-bladiga bländarkonstruktionen. Bilden är tagen på ca 2,5 meters avstånd, utom räckhåll för kastade LEGO-bitar. Med en brännvidd på 50 mm lyckas jag få med både bataljen och dess kontext där orsaken för dispyten framgår, nämligen djuren med giraffen i spetsen som båda bröderna så innerligt ville ha. Objektivets ringa vikt på 159 gram är tacksam när jag efter fullbordat test avstyr återstoden av bråket med ett enhandsgrepp om kameran.

EDIT: Objektivet är skarpt i mitten av bilden på största bländaren 1,8 men så fort du fokuserar i någon av skärningspunkterna enligt tredjedelsregeln så vågar jag inte köra på annat än 2,8 eller högre.

Publicerat den
Kategoriserat som Skriva