Mobilappar för kreatörer

Här följer en rad appar som jag har daglig glädje av. De flesta exemplen är kreativa verktyg medan andra boostar din effektivitet. Följ länkarna för att ladda ner dem från Play Store (med ett undantag rör det sig om Android-appar). Listan följs av en kort översikt av hur jag organiserat dem på mina hemskärmar i form av genvägar och widgets.

Effektivitet

aCalendar+

Erbjuder ett användarvänligt gränssnitt där du intuitivt navigerar mellan dag-, vecko- och månadsvyer. Överskådlig widget.

Toogl Tracker

Oumbärlig app för att logga arbetad tid på olika projekt – perfekt för frilans- eller byråjobb. Toggl Tracker finns inte bara som app utan även online och för desktop vilket gör att du sömlöst kan röra dig mellan olika enheter allt medan klockan tickar. Rapport-funktionen gör det enkelt att summera tiden som underlag för fakturering.

Gratisversionen räcker gott för mig. I premium-verisonen kan du bland annat märka debiterbar tid och ladda ner tidrapporter som Excel-filer. 

DGT GTH

Den här appen har varit navet i allt jag gjort de senaste tio (?) åren. GTD står för Getting Things Done och handlar om att snabbt skriva ner saker du ska göra istället för att gå runt och ödsla onödig energi på att inte glömma dem. I inboxen kan du sen sortera alla sysslor och ge dem prioritet, etikett, mapptillhörighet etc.

Listorna går att synka med online-tjänsten Toodledo. För att använda projektlistor (med undersysslor) krävs premiumversionen vilket rekommenderas.

Läs mer om GTD här: https://gettingthingsdone.com/what-is-gtd/

Evernote

Jag använder Evernote för att organisera anteckningar. Det kan vara flyktiga idéer, bilder på hyresavier eller föreläsningsanteckningar. Anteckningarna kan du organisera i anteckningsböcker och ge etiketter för bättre sökbarhet. Appen har också en användbar widget som låter dig snabbt skriva ner goda idéer.

Ett annat väldigt praktiskt användningsområde för Evernote är att göra avprickbara listor för videoklipp som du planerar att ta på inspelningsplatsen (”shotlists”).

Spåna

Simplemind Pro

Simplemind är perfekt för att brainstorma. Jag börjar i mitten, associerar fritt och exporterar sedan min mindmap som en png-bild. Appen finns också för desktop (både Windows och Mac). Tack vare Dropbox-integrationen är det lätt att fortsätta arbete på andra enheter.

Väder och ljus

YR

Golden Hour

Appen listar klockslag för tider under dygnet med olika ljuskvaliteter. Genom att välja tid och plats kan du planera dina inspelningar, exempelvis när ljuset på eftermiddagen är så där härligt varmt och mjukt (“golden hour”). Du kan även kolla upp ljusförhållanden i framtiden, vilket är praktiskt då du till exempel ska planera videproduktioner under vinterhalvåret (“hur mycket dagsljus är det i Abisko i den 14–16 januari?”).

Inspiration och hantering av videoarkiv

Vimeo

Vimeos app är praktisk att ha i fickan för att dela egna videos eller hitta inspiration för att skapa nya. Appen skickar notiser när filmmakare du följer laddar upp nytt innehåll.

Bildappar

Snapseed

Fantastiskt intuitiv app för att redigera bilder ”on the go”.

PanoramaCrop

Enkel app för att horisontellt stycka upp en liggande bild i svepningsbara delar (i syfte att publicera bilden i ett större format på Instagram).

Lagring och distribution

Dropbox

Jag har mitt bildarkiv i molnet och kan med några få klick dela valfri bild från mobilen.

Illustrationer

Procreate (iOS)

App för att teckna och illustrera. Delar många funktioner med Photoshop. Tillsammans med en Apple Pencil är användarupplevelsen riktigt god. Enda appen på listan för iOS, med fördel på iPad.

Drönare

DJI Go 4

Drönarguiden

Kartfunktionen är bra för att undersöka möjligheten att lyfta i olika regioner (och hur högt du får lyfta).

Sen är det bra att komplettera med en bokmärkt sida i Chrome, nämligen NOTAM där flygtornens öppettider listas: https://aro.lfv.se/Links/Link/ViewLink?TorLinkId=159&type=AIS

Spela in på skärm

Chromascreen

Enkel green screen (eller blå) med tracking-kryss. Bra att ha installerad när du i efterhand behöver byta ut innehållet på skärmen.

XRecorder

Spelar in det du ser med förhållandevis god kvalitet.

Lösenord

Keepass2Android

Kanske inte en app för endast kreatörer men likväl en fantastisk app för att hantera alla dina lösenord. Det räcker med ett lösenord för att ta dig in i appen – sen hanterar appen resten.

Språkhjälp

SAOL

OALD

Bra lexikon som för varje ord ger exempelmeningar, idiom och uttalshjälp samt en flagga för om ordet kan betraktas som formellt eller talspråkligt.

Parkering

Parkster

Easypark

Avslappning och inspiration

Spotify

Netflix

Feedly

En klassisk RSS-läsare där jag bland annat prenumererar på olika fotosajter såsom Dpreview, Fotosidan, CanonRumours etc.

Pocket Cast

Pinterest

OneTouch Powernap

Jag har gåvan att kunna somna snabbt vilket bäddar för powernaps. Denna app låter dig snabbt välja bland en uppsättning egendefinierade timers. Två klick med tummen så kan du somna.


Disposition

Struktur för hemskärmarna:

Hemskärm 1 (startskärm):

  • widget för att stjärnmärkta sysslor på min att göra-lista
  • widget för googlesökningar
  • mina mest använda appar

Hemskärm 2 (swype vänster):

  • widget för kommande kalenderhändelser

Hemskärm 3 (swype höger):

  • widget för Evernote med snabbknappar för nya anteckningar samt en lista över de senaste modifierade anteckningarna
  • widget för Toggl Tracker som låter mig logga tid för pågående frilansuppdrag
Publicerat den
Kategoriserat som Tips