Hjälpmedel för location scouting

Location scouting är en viktig pusselbit i förberedelserna av en filminspelning eller fotografering. På svenska skulle det kunna heta ”platsundersökning i förhand” och står alltså för fasen då man antingen söker platser som matchar scener i ett manus eller då man mer planlöst bygger ett bibliotek av bildvänliga platser som kan vara bra att känna till när behov uppstår i framtiden.

I större produktioner är location scouting ett eget yrke som, förutom platsens rent estetiska kvaliteter, inkluderar anteckningar om:

 • logistik (ditresa, hemresa, parkering etc)
 • produktionskostnader (avgifter, ersättningar etc)
 • elförsörjning
 • ljus (solens rörelse etc)
 • tillstånd (från markägare, grannar, kommun/stat etc)
 • drönaraspekter (närhet till aktiva flygzoner, särskilda tillstånd etc)

För min del innebär location scouting något så enkelt som att jag tar en bild med mobilen och sparar den tillsammans med en rad om varför jag tyckte platsen var intressant. Tack vare mobilens GPS-funktion kan jag samtidigt geotagga bilderna och på så vis lätt hitta tillbaka till platserna.

Det finns en djungel av appar att välja bland och jag har kämpat hårt med macheten för att hitta rätt. Många appar inrymmer så många fler funktioner än vad jag vill ha (solens rörelse, skärpedjupsberäkning etc). Vissa appar är nerklottrade med annonser; andra saknar ett enkelt sätt att föra över bilderna till molnet.

Här är min önskelista, följt av de appar som jag rekommenderar.

 • Geotaggning, dvs. att GPS-koordinaterna sparas tillsammans med bilden
 • Snabb uppstart, helst med widget
 • Synk i molnet
 • Annonsfri men inte nödvändigtvis gratis
 • Möjlighet att göra anteckningar av typen ”grafiskt mönster under brofäste”
 • Möjlighet att göra röstanteckningar (snabbare än att skriva, men inte sökbart och kräver uppspelning för att få informationen)
 • Möjlighet att ta flera bilder från samma plats
 • Tidsstämpling (för att enkelt se tid på dygnet)

Toppval: Evernote

Evernote är ett program för göra och organisera anteckningar som finns på många olika plattformar. Evernote har alla funktioner på min önskelista. Sist, men inte minst, använder jag redan programmet för annat vilket gör att jag kan samla ytterligare en typ av anteckning under samma paraply.

Kommentarer:

 • En anteckning i Evernote kan geotaggas. Notera att det inte är bilden utan anteckningen som får en GPS-koordinat. För att detta ska fungera måste du slå på GPS-taggning i appens inställningar.
 • Bilderna i Evernote lagras fullstora. För gratiskonton finns en gräns för hur många MB du kan ladda upp per månad. Om du tankar upp fullstora bilder tar kvoten snabbt slut. Jag har löst detta genom att fotografera med en separat kameraapp i vilken jag har ställt ner storleken och sänkt bildkvaliteten (appen heter Simple Camera). Då blir blir filstorleken per bild ca 100 KB. Den tagna bilden bifogar jag sen i Evernote. Det låter krångligt men är inte så farligt. Fördelarna av att ha allt överskådligt på samma ställe väger över nackdelarna.
 • Evernote har en widget (eller genväg) för att snabbt lägga till en anteckning av fördefinerad typ (textanteckning, bild, röstinspelning, bilaga etc) och spara den i en särskild anteckningsbok. Enligt mitt flöde med separat kameraapp, se ovan, så har jag en genväg för att skapa en ny anteckning med bilaga och spara den i anteckningsboken ”Location scouting”.

Bubblare: SurveyCam

SurveyCam är utvecklad för bygg- och anläggningsingenjörer med syfte att dokumentera olika projekt. Med hjälp av appen tar du en bild som du kan ge ett antal vattenstämplar såsom projektnamn, kund, GPS-koordinater (med valfritt system att uttrycka koordinaterna) och en valfri textrad.

Kommentarer:

 • GPS-koordinaten sparas också i filen.
 • De tagna bilderna hamnar i en mapp som heter SurveyCam. För att synka bildmappen med molnet (i mitt fall Dropbox) kan man med hjälp av t.ex. appen Dropsync ladda upp bilderna automatiskt till en valfri mapp i Dropbox.
 • De olika vattenstämplarna sparas i filnamnet för varje bild.
 • I dina bilder kan du lägga in en företagslogotype.

Slutsats

Användargränssnittet i SurveyCam är enkelt och intuitivt men i och med att jag redan använder Evernote som en dagligt hjälpmedel så föredrar jag det senare. Less is More.

Publicerat den
Kategoriserat som Tips