The Fader (Lightroom plugin)

Även om jag oftast bearbetar mina bilder på ett så neutralt och naturtroget sätt som möjligt så händer det att jag gör ett urval för att testa några mer eller mindre kreativa stilar. Då brukar jag utgå från det som Lightroom kallar ”förinställningar” (eng presets).

Förinställningar går att ladda ner från privata eller kommersiella sajter, gratis eller mot en kostnad. Inte sällan är effekten av en förinställning för stark. Konstigt nog saknas det en funktion i Lightroom för att reducera effekten. Med det som bakgrund skapades The Fader, vilket är ett plugin för att just kunna välja styrkan på den pålagda effekten som en förinställning har.

The Fader är gratis, med ett ”premium-alternativ” för 10 dollar.

Demo jag hittade på Youtube:

EDIT: På samma ämne finns även ett plugin vid namn Opal. Jag har inte testat det men vid första anblick verkar arbetsflödet snabbare. Applicera en förinställning och justera sen effekten (utan att behöva gå in i en meny). Visst, det går att skapa en genväg till The Fader men Opal verkar onekligen enklare. Kostar 15 dollar.

Publicerat den
Kategoriserat som Tips Märkt