Lär dig tänka som en fotograf (en fotoskola)

Lär dig tänka som en fotograf … istället för att köpa dyr utrustning, ta bilder av ointressanta motiv och i datorn zooma in 1000 % för att klaga över synliga pixlar. Nu raljerar jag men ibland kan man se två läger i fotoforum – de som gillar bilden och de som gillar tekniken (pixel peepers).

Jag följer många fotografer och fotosajter. Vad som är slående är hur mycket fokus som ligger på kamerautrustning istället för att diskutera hur bilden tas. Tankegången är ju intressant. Jag minns när jag pluggade matematik – lärarna var inte så noga med svaret utan ville kunna följa resonemanget i lösningen.

På det temat ”lär dig tänka som en fotograf” ska jag hålla ett litet föredrag under Företagssalongen som arrangeras på Elite Stadshotellet Karlstad den 28 oktober. Förutom nätverkande på mässgolvet är programmet fyllt av möten och föreläsningar. Jag kommer att hålla i en komprimerad fotoskola kl. 11:20–11:40 för alla som förväntas fotografera på egen hand i tjänsten. Jag struntar i teknik (ISO, bländartal och slutartider) och kommer istället att gå igenom praktiska tips och komposition samt försöka få publiken att tänka som en fotograf. Om du råkar bo i Karlstad och är intresserad så är du varmt välkommen. Antalet platser är begränsat. Allt är kostnadsfritt. Förboka din plats genom att kontakta mig via mitt mailformulär eller maila mig på hej@parenglund.se.

Som en teaser inför fotoskolan så besökte jag statyn av Selma Lagerlöf i Karlstad, fiktivt ditskickad för att ta ett porträtt. I filmen nedan försöker jag tänka högt medan jag komponerar. Jag pratar särskilt om tredjedelsregeln och hur man gör bildelement synliga genom att placera ljusa objekt på mörka bakgrunder och tvärtom.

Här är några bilder från utsnitten jag går igenom i videon:

Publicerat den
Kategoriserat som Guider, Tips