After Effects-tips: Skapa proxies i batch

Här tipsar jag om ett plugin som låter dig skapa multipla proxies samtidigt i After Effects, vilket förhoppningsvis besparar dig både tid och frustration.

Min Macbook Pro från slutet av 2015 är en trogen följeslagare som tjänat mig väl genom åren. Den presterar fortfarande väldigt bra men jag får hjälpa den på traven emellanåt, exempelvis genom att skapa så kallade proxies* i videoredigeringsprogram såsom Davinci Resolve och After Effects.

* En proxy-fil är en arbetsversion av ett videoklipp som är lättare för datorn att jobba med. Proxy-filen sparar du vanligtvis i ett okomprimerat format (läs ”ej h264”) med en låg upplösning. När redigeringen är klar så kopplar du bort proxyfilerna och filmen genereras av originalklippen för maximal kvalitet.

I Davinic Resolve kan man lätt skapa antingen ”optimized media” eller ”proxies” genom att välja motsvarande menyval efter att ha markerat en eller flera videofiler.

I After Effects kan man i programmets grundutförande mig veterligen bara skapa en proxyfil i taget. Det finns dock ett tredjepartsplugin vid namn CreateProxies som låter dig skapa fler proxies samtidigt (i batch), vilket är mycket tidsbesparande.

CreateProxies kostar vad du vill att det ska kosta (du anger nämligen priset själv) och funkar med den senaste versionen av After Effects.

Demo för användning: